ΑΕΡΟΣΤΑTΟ

9o ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΤΟΛΕΜΑΙΔΑΣ Τμήμα Ε1
Το < αερόστατο> είναι ένα ηλεκτρονικό περιοδικό με εικόνες, σκόρπιες λέξεις και ήχους που έχουν άλλο βάρος από το συνηθισμένο. Όχι γιατί η ματαιοδοξία μας τις κάνει πιο σοβαρές αλλά επειδή η φωνή μας τις κάνει πιο ακριβές στα μάτια και τα αυτιά μας.
Χώρος υπάρχει για όποιον θέλει το ταξίδι. Προορισμός είναι το <οπουδήποτε έχει καθαρό αέρα >και σημάδι επιστροφής ο ορίζοντας
Κοπιάστε, καλώς ήρθατε.

ΣΕΛΙΔΕΣ

Διαλέξαμε για εσάς...

Διαλέξαμε για εσάς...
<... ... σε μια γεμάτη καρδιά υπάρχει χώρος για όλα, σε μια άδεια δεν υπάρχει χώρος για τίποτα...>> Antonio Porchia

Τρίτη 6 Απριλίου 2010

Οι 25 μεγάλες ανακαλύψεις του 20ου αι

Μια ομάδα κορυφαίων επιστημόνων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα Lemelson του MIT και το οποίο προωθεί την ευρηματικότητα στους εφήβους, συνέταξε έναν κατάλογο των 25 κορυφαίων σημαντικών τεχνολογικών ανακαλύψεων του τελευταίου τέταρτου του αιώνα που πέρασε. Στην πρώτη δε θέση του βρίσκεται το Ιντερνέτ.

Για τη δημιουργία του καταλόγου η ομάδα αυτή επέλεξε 25 μη ιατρικές τεχνολογικές καινοτομίες που χρησιμοποιούνται από πολύ κόσμο, είναι εύκολα αναγνωρίσιμες από τους περισσότερους, ασκούν άμεση επίδραση στην καθημερινή ζωή και θα μπορούσαν να έχουν άμεση επίπτωση στη ζωή μας στο μέλλον.

Αναγνωρίστηκε έτσι ότι ο παγκόσμιος ιστός, που ήρθε το 1991 στη ζωή μας, άλλαξε όλα τα δεδομένα στις επικοινωνίες.

Αλλά και τα υπόλοιπα επιτεύγματα που αναφέρονται στη λίστα έχουν αλλάξει ριζικά την καθημερινότητά μας και έχουν εισβάλει στη ζωή μας τόσο πολύ που θεωρούνται ως δεδομένα. Είναι τα κινητά τηλέφωνα, οι προσωπικοί υπολογιστές, η τηλεόραση υψηλής ευκρίνειας, η οθόνη πλάσματος, και οι φορητοί υπολογιστές.

Οι αερόσακοι που μπορούν να σώσουν ζωές βρίσκονται στην 13η θέση, ενώ τα CD, κατέχουν την όγδοη. Το Παγκόσμιο Σύστημα Προσδιορισμού θέσης, το GPS, είναι στην 6η θέση ενώ η ψηφιακή φωτογραφική μηχανή βρίσκεται στην 9η θέση.

Το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο που μπορούμε να το πάρουμε σε όποιο τόπο κι αν βρισκόμαστε, είναι στην θέση 5), ενώ η ασύρματη δικτύωση στην τελευταία 25η θέση.

Το φωνητικό ταχυδρομείο θεωρήθηκε σημαντικό επίτευγμα για να επικοινωνούμε και γι αυτό βρίσκεται στην πρώτη εικοσιπεντάδα (23ο). Τα μηχανήματα αυτόματης ανάληψης των τραπεζών είναι στην 14η θέση, γιατί διευκόλυναν τρομερά τις συναλλαγές μας με τις τράπεζες.

Δίχως τις μπαταρίες νικελίου και λιθίου τα κινητά τηλέφωνα δεν θα ήταν τόσο αξιόπιστα (15η θέση), ενώ η μνήμη Flash (στη θέση 22) άνοιξε τον δρόμο στις ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές. Οι οργανικές δίοδοι εκπομπής φωτός (OLED), που χρησιμοποιούνται σήμερα ευρύτατα σαν οθόνες, βρίσκονται στην 17η θέση.

Η εξέταση DNA είναι στην 12η θέση και αξιοποιείται για την εξιχνίαση εγκλημάτων, ενώ τα μεγάλα καταστήματα έχουν αρχίσει να χρησιμοποιούν τον ασύρματο γραμμωτό κώδικα στα προϊόντα τους (10η). Το διαστημικό λεωφορείο βρίσκεται στην 20ή θέση, οι οπτικές ίνες στην 4η, ενώ τα υβριδικά αυτοκίνητα που χρησιμοποιούν λιγότερη βενζίνη στην 24η.

Οι μεγάλες καινοτομίες

1. Iντερνετ 2. Kινητό τηλέφωνο 3. Προσωπικοί υπολογιστές 4. Oπτικές ίνες 5. Hλεκτρονικό Tαχυδρομείο 6. Εμπορική χρήση GPS 7. Φορητοί υπολογιστές 8. Cd 9. Ψηφιακή κάμερα 10. Ασύρματος γραμμωτός κώδικας 11. Μικροηλεκτρονικομηχανικά συστήματα MEMS 12. Εξέταση DNA 13. Αερόσακοι 14. ΑTM 15. Προηγμένες μπαταρίες 16. Υβριδικό αυτοκίνητο 17. Οργανικές δίοδοι εκπομπής φωτός OLEDs 18. Οθόνες πλάσματος 19. Τηλεόραση υψηλής ευκρίνειας 20. Διαστημικό λεωφορείο 21. Νανοτεχνολογία 22. Μνήμη Flash 23. Φωνητικό Ταχυδρομείο 24. Σύγχρονα βοηθήματα ακοής 25. Ασύρματη δικτύωση

από το http://www.physics4u.gr/news/2005/scnews1893.html

2 σχόλια:

  1. Πετρούλα(kai omos eimai edo)Πέμπτη, 24 Νοεμβρίου, 2011

    Φανταστείται πόσο έξυπνοι θα είναι οι άνθρωποι που τα ανακαλύψανε...Και εμείς εδώ δεν ξέρουμε να κάνουμε διαιρέσης(δεν μιλάω για τον εαυτό μου)μιλάω γενικά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. θα μπρουσα να μαθω τη πηγη αυτησ τησ πληροφοριασ?το link που υπαρχει απο κατω δεν ανοιγει..

    ΑπάντησηΔιαγραφή