ΑΕΡΟΣΤΑTΟ

9o ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΤΟΛΕΜΑΙΔΑΣ Τμήμα Ε1
Το < αερόστατο> είναι ένα ηλεκτρονικό περιοδικό με εικόνες, σκόρπιες λέξεις και ήχους που έχουν άλλο βάρος από το συνηθισμένο. Όχι γιατί η ματαιοδοξία μας τις κάνει πιο σοβαρές αλλά επειδή η φωνή μας τις κάνει πιο ακριβές στα μάτια και τα αυτιά μας.
Χώρος υπάρχει για όποιον θέλει το ταξίδι. Προορισμός είναι το <οπουδήποτε έχει καθαρό αέρα >και σημάδι επιστροφής ο ορίζοντας
Κοπιάστε, καλώς ήρθατε.

ΣΕΛΙΔΕΣ

Διαλέξαμε για εσάς...

Διαλέξαμε για εσάς...
<... ... σε μια γεμάτη καρδιά υπάρχει χώρος για όλα, σε μια άδεια δεν υπάρχει χώρος για τίποτα...>> Antonio Porchia

Δευτέρα 12 Απριλίου 2010

2500 ετών κοριτσάκι

Ενα κοριτσάκι 11 χρόνων, που πέθανε από τον λοιμό των Αθηνών πριν από περίπου 2.500 χρόνια, ανακτά την όψη του. Την ανάπλαση του προσώπου της μικρής ανέλαβε η ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου Αθηνών, που μελέτησε τους 150 σκελετούς του λεγόμενου τάφου του Λοιμού (430-426 π.Χ.), του ομαδικού Τάφου που βρέθηκε από την αρχαιολόγο Εφη Μπασγιωτοπούλου-Βαλαβάνη το 1994-95 με αφορμή τα έργα του Μετρό των Αθηνών.
Η Μύρτις,έτσι την ονόμασαν, όπως έδειξε η ανάπλαση του προσώπου της, διέθετε καστανά μάτια και μαλλιά, ίσια μύτη και μεγάλο μέτωπο.

Από τον περασμένο Μάιο η ερευνητική αυτή ομάδα έχει κάνει γνωστά τα πρώτα συμπεράσματα της έρευνας . Ενα από αυτά ήταν ότι η επιδημία, που θέρισε το ένα τρίτο των Αθηναίων μαζί και τον Περικλή παίζοντας καθοριστικό ρόλο στην έκβαση του Πελοποννησιακού Πολέμου, ήταν τυφοειδής πυρετός. Την επιδημία είχαν φέρει στην Αθήνα καράβια από την Αίγυπτο, τη Λιβύη και την Περσία, έγραφε ο Θουκυδίδης. Ο τυφοειδής πυρετός οφειλόταν στο μικρόβιο της σαλμονέλας, το οποίο εντοπίστηκε στον πολφό τριών δοντιών διαφορετικών σκελετών.

Υπομονή ως την Πέμπτη 15 Απριλίου που θα δούμε τη Μύρτιδα, την πρώτη <Αρχαία Ελληνίδα> του 21ου αιώνα.

(από τις εφημερίδες)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου