ΑΕΡΟΣΤΑTΟ

9o ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΤΟΛΕΜΑΙΔΑΣ Τμήμα Ε1
Το < αερόστατο> είναι ένα ηλεκτρονικό περιοδικό με εικόνες, σκόρπιες λέξεις και ήχους που έχουν άλλο βάρος από το συνηθισμένο. Όχι γιατί η ματαιοδοξία μας τις κάνει πιο σοβαρές αλλά επειδή η φωνή μας τις κάνει πιο ακριβές στα μάτια και τα αυτιά μας.
Χώρος υπάρχει για όποιον θέλει το ταξίδι. Προορισμός είναι το <οπουδήποτε έχει καθαρό αέρα >και σημάδι επιστροφής ο ορίζοντας
Κοπιάστε, καλώς ήρθατε.

ΣΕΛΙΔΕΣ

Διαλέξαμε για εσάς...

Διαλέξαμε για εσάς...
<... ... σε μια γεμάτη καρδιά υπάρχει χώρος για όλα, σε μια άδεια δεν υπάρχει χώρος για τίποτα...>> Antonio Porchia

Τρίτη 12 Μαΐου 2009

ΦΩΛΙΕΣ


ΚΑΣΤΟΡΑΣ

Ο κάστορας κατασκευάζει τη φωλιά του υπόγεια,κοντά σε υδάτινα ρεύματα και κατόπιν κλείνει την είσοδο μα τα νερά που συγκεντρώνονται σε φράγματα που κατασκευάζει, τοποθετώντας κορμούς δέντρων, κλαδιά , πέτρες και λάσπη.
Η φωλιά του έχει κωνικό σχήμα και αποτελείται από την κυρίως κατοικία και μια αποθήκη τροφής.Κατασκευάζει επίσης μια τρύπα στην κορυφή, έξω από το νερό, για τον εξαερισμό, και πολλές υποβρύχιες εισόδους .
Κάθε ζευγάρι καστόρων έχει ξεχωριστή φωλιά. Έχει παρατηρηθεί οτι το χτίσιμο αναλαμβάνουν οι θηλυκοί κάστορες, ενώ οι αρσενικοί κουβαλούν τα υλικά.

Αλέξανδρος Π
Ευγενία Κ .


ΑΣΒΟΣ
Η φωλιά του αποτελείται από άχυρο. Μένει μέσα σ' αυτή όλη τη μέρα γιατί είναι νυχτόβιο ζώο. Η φωλιά του ασβού στεγάζει μόνο την οικογένειά του. Για να καταφέρει να την κατασκευάσει σκάβει με τα μακριά του νύχια στο έδαφος. Λένε οτι συχνά του κλέβει τη φωλιά η αλεπού ,η οποία όταν ο ασβός τελειώσει την κατασκευή της κάνει κατάληψη.

Μαρία Π.




ΤΥΦΛΟΠΟΝΤΙΚΑΣ

Οι τυφλοπόντικες ζουν αποκλειστικά κάτω από το έδαφος. Εκεί φτιάχνουν τη φωλιά τους σκάβοντας.Κατασκευάζουν το <<σπίτι>> τους με πολύπλοκους λαβύρινθους, αλληλοσυνδεόμενους θαλάμους, οι οποίοι βρίσκονται κοντά στην επιφάνεια και σχηματίζουν ορατές κορυφές. Η φωλιά έχει πολλές εξόδους ώστε αν απειλείται να μπορεί να βγει έξω ή να κρυφτεί μέσα στα τούνελ που έχει φτιάξει.Φτιάχνει έναν κώνο από χώμα πάνω στην είσοδο για να μην πλημμυρίζουν τα λαγούμια τις βροχερές μέρες.

Κωνσταντίνος Δαλ.

Ελισάβετ Τσ.


.

ΧΕΛΙΔΟΝΙ

Το χελιδόνι μεταφέρει με το ράμφος του λάσπη και ξερά χόρτα για να κατασκευάσει τη φωλιά του. Αρχίζει χτίζοντας από κάτω προς τα επάνω. Αφού τελειώσει την πρώτη σειρά , ημικυκλικά συνεχίζει να χτίζει από πάνω. Όταν φτάνει προς το τέλος, αφήνει μια τρύπα σαν είσοδο για να μπορεί να μπαινοβγαίνει.


Γεώργιος Πετ.



ΜΕΛΙΣΣΑ (κατασκευή κηρήθρας)

Είναι εποχιακή εργασία και γίνεται από εργάτριες μέλισσες ηλικίας 12-18 ημερών, εφ' όσον υπάρχουν οι συνθήκες που επιτρέπουν τη λειτουργία των κηρογόνων αδένων. (υψηλές θερμοκρασίες, αφθονία σε νέκταρ και μεγάλη κατανάλωση γύρης). Η κατασκευή κηρηθρών γίνεται κατά τμήματα από ομάδες μελισσών που κρέμονται από κάποιο σταθερό σημείο σαν κρόσια. Τα τμήματα αυτά μεγαλώνουν με την πρόοδο της εργασίας και τελικά ενώνονται μεταξύ τους σ' ένα ομοιόμορφο σύνολο. Τα κελιά έχουν ελαφριά κλίση προς τα πίσω και κάτω. Αυτό προφυλάσσει τις τροφές και το γόνο να μην κυλίσουν έξω από το κελί πριν αυτό σφραγιστεί. Οι κυψέλες έχουν σχήμα κανονικού εξαγώνου και μέσα τοποθετείται ένα αυγό που γεννά μόνο η βασίλισσα.

Σοφία Νερ.



ΑΡΑΧΝΕΣ


Οι αράχνες υφαίνουν ιστό από μεταξώδη νήματα. Αυτά τα νήματα βγαίνουν από την κοιλιά τους και είναι στην αρχή υγρά. Τα νήματα στεγνώνουν και σκληραίνουν στον αέρα και ο ιστός χρησιμεύει σαν κελάρι. Πάνω του παγιδεύονται συχνά τα θύματά τους. Κάποιες αράχνες κατασκευάζουν φωλιές με πυκνό ιστό που μοιάζει με πόρτα εισόδου. Κάποιες άλλες ζουν ακόμη και στο νερό, μέσα σε μια φυσαλίδα νερού που επιτρέπει την αναπνοή.


Ευγενία Τσ.

2 σχόλια:

  1. kai ystera lene pws den mporei na allaxei to sxoleio.
    Na pws allazei!!!
    Vazontas ta paidia na ergazontai kai xrhsimopoiwntas neous tropous.
    Mpravo!!!
    Synadelfos (Nikos) apo Xania
    (Den peirazei ,fantazomai, na antigrapso kapoia pragmata;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Όχι μόνο δεν πειράζει, αλλά να βοηθήσουμε αν χρειαστεί. Το e-mail μας στη διάθεσή σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή