ΑΕΡΟΣΤΑTΟ

9o ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΤΟΛΕΜΑΙΔΑΣ Τμήμα Ε1
Το < αερόστατο> είναι ένα ηλεκτρονικό περιοδικό με εικόνες, σκόρπιες λέξεις και ήχους που έχουν άλλο βάρος από το συνηθισμένο. Όχι γιατί η ματαιοδοξία μας τις κάνει πιο σοβαρές αλλά επειδή η φωνή μας τις κάνει πιο ακριβές στα μάτια και τα αυτιά μας.
Χώρος υπάρχει για όποιον θέλει το ταξίδι. Προορισμός είναι το <οπουδήποτε έχει καθαρό αέρα >και σημάδι επιστροφής ο ορίζοντας
Κοπιάστε, καλώς ήρθατε.

ΣΕΛΙΔΕΣ

Διαλέξαμε για εσάς...

Διαλέξαμε για εσάς...
<... ... σε μια γεμάτη καρδιά υπάρχει χώρος για όλα, σε μια άδεια δεν υπάρχει χώρος για τίποτα...>> Antonio Porchia

Κυριακή 22 Μαρτίου 2009



Η τυπογραφία είναι η τέχνη της απόδοσης και αποτύπωσης του λόγου στο χαρτί και σε άλλα μέσα, με τη βοήθεια μηχανημάτων και, ως επί το πλείστον, σε μαζική κλίμακα.



Ιστορία



Η εμφάνιση της τυπογραφίας στην Ευρώπη πραγματοποιήθηκε περίπου το 1450 μ.Χ. Η εφεύρεση της έγινε από τον Ιωάννη Γουτεμβέργιο στη Γερμανία ο οποίος κατασκεύασε ξύλινα κινητά τυπογραφικά στοιχεία. Με τα κινητά στοιχεία του Γουτεμβέργιου μπορούσαν να τυπωθούν περισσότερα από ένα αντίτυπα του ίδιου βιβλίου. Το πρώτο βιβλίο που τύπωσε ήταν η Αγία Γραφή. Τότε τυπώθηκαν και μελετήθηκαν συγγράμματα αρχαίων Ελλήνων συγγραφέων και υπήρξε μια στροφή στην κλασσική αρχαιότητα. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα τη ραγδαία μετάδοση της γνώσης και την διεύρυνση της πνευματικής καλλιέργειας που έπαιξε σημαντικό ρόλο στην περίοδο της Αναγέννησης.Πολύ πριν από τους Ευρωπαίους, στην Κίνα και στην Κορέα είχαν εφεύρει την τυπογραφία χωρίς όμως αυτή να αποκτήσει διαδεδομένη χρήση όπως στην Ευρώπη.



Η τυπογραφική μέθοδος



Οι τυπογράφοι είχαν τα στοιχεία τους σε «κάσες», που είχαν ξεχωριστές θήκες για κάθε τύπο γράμματος. Σχημάτιζαν τις λέξεις που ήθελαν παίρνοντας χωριστά στοιχεία, τοποθετώντας τα μαζί σε μία θήκη, το «συνθετήριο» (στοιχειοθεσία). Όταν τοποθετούσαν αρκετές αράδες, τις μετέφεραν σε έναν πάγκο ώσπου να ετοιμαστούν και άλλες σελίδες. Το υλικό για εκτύπωση το τοποθετούσαν σε ένα μεταλλικό πλαίσιο με λωρίδες και ξύλινες σφήνες, για να το συγκρατούν σταθερά στη θέση του. Μετά το τοποθετούσαν στο πιεστήριο, τα στοιχεία μελανώνονταν και ένα φύλλο χαρτιού πιεζόταν επάνω
Κων/νος Κα. Ε1

1 σχόλιο:

  1. Κι έτσι δόθηκε η δυνατότητα σε εκατομμύρια ανθρώπους να έρθουν σε επαφή με τη γνώση, με την επιστήμη, με την ιστορία και τον πολιτισμό. Το βιβλίο ήταν, είναι, και θα παραμείνει ο πολυτιμότερος σύντροφος του ανθρώπου! Αρκεί όλοι να το αντιληφθούμε! Κάποτε τα βιβλία ήταν δυσεύρετα, τώρα κατακλύζουν τα βιβλιοπωλεία. Ας κλείσουμε πια τα "χαζοκούτια" κι ας αφήσουμε τη φαντασία και το πνεύμα μας να περιπλανηθούν στις σελίδες των βιβλίων. Είναι πια καιρός!
    Κατσούλας Ανδρέας

    ΑπάντησηΔιαγραφή