ΑΕΡΟΣΤΑTΟ

9o ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΤΟΛΕΜΑΙΔΑΣ Τμήμα Ε1
Το < αερόστατο> είναι ένα ηλεκτρονικό περιοδικό με εικόνες, σκόρπιες λέξεις και ήχους που έχουν άλλο βάρος από το συνηθισμένο. Όχι γιατί η ματαιοδοξία μας τις κάνει πιο σοβαρές αλλά επειδή η φωνή μας τις κάνει πιο ακριβές στα μάτια και τα αυτιά μας.
Χώρος υπάρχει για όποιον θέλει το ταξίδι. Προορισμός είναι το <οπουδήποτε έχει καθαρό αέρα >και σημάδι επιστροφής ο ορίζοντας
Κοπιάστε, καλώς ήρθατε.

ΣΕΛΙΔΕΣ

Διαλέξαμε για εσάς...

Διαλέξαμε για εσάς...
<... ... σε μια γεμάτη καρδιά υπάρχει χώρος για όλα, σε μια άδεια δεν υπάρχει χώρος για τίποτα...>> Antonio Porchia

Παρασκευή 20 Μαρτίου 2009


Όμορφη και παράξενη πατρίδα

ωσάν αυτή που μού λαχε δεν είδα...

Οδυσσέας Ελύτης

Αιγαίο Πέλαγος

Ως Αιγαίο Πέλαγος εννοείται η θαλάσσια περιοχή της ανατολικής λεκάνης της Μεσογείου, μεταξύ Α. Ελλάδας και Μ. Ασίας, αποκαλούμενη ενίοτε και Αρχιπέλαγος. Έχει έκταση 240.000 τ.χλμ. και μέγιστο βάθος 2.249 μ. μεταξύ Κρήτης και Κυκλάδων. Υπήρξε η κοιτίδα του Αιγαίου πολιτισμού. Σύμφωνα με τη μυθολογία, το όνομά του προέρχεται από τον Αιγαία, βασιλιά της Αθήνας και πατέρα του Θησέα, ο οποίος έπεσε και πνίγηκε στα νερά του πελάγους απο το ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο.
Από την αρχαιότητα ακόμα τα διάφορα τμήματα του Αιγαίου έχουν ιδιαίτερα ονόματα: α)
Μυρτώο πέλαγος, μεταξύ Σουνίου και Κυθήρων. β) Θρακικό πέλαγος, μεταξύ Θάσου, Σαμοθράκης και θρακικών ακτών. γ) Ικάριο πέλαγος, μεταξύ Χίου και Κω. δ) Κρητικό πέλαγος, βόρεια της Κρήτης. ε) Καρπάθιο πέλαγος, μεταξύ Καρπάθου και μικρασιατικών ακτών. στ) Ευβοϊκή θάλασσα, που περιβρέχει το νησί Εύβοια. ζ) Δωδεκανησιακή θάλασσα, που περιβάλλει τα Δωδεκάνησα.
Το Μυρτώο Πέλαγος είναι ένα από τα επιμέρους πελάγη του
Αιγαίου που καταλαμβάνει το νοτιοδυτικό του τμήμα, μεταξύ Ύδρας και Κυθήρων από βορρά προς νότο, και ανάμεσα στην Πελοπόννησο (Αργολικός Κόλπος, Τσακωνιά) και στις δυτικές Κυκλάδες (Μήλος, Κύθνος, Σέριφος) από δύση προς ανατολή.
Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, πήρε το όνομά του από τον γιο του θεού Ερμή και ηνίοχο του
Οινομάου, τον Μυρτίλο, ο οποίος πνίγηκε στα νερά του ριγμένος από τον Πέλοπα.

2 σχόλια:

  1. ετσι πωs παμε αυτην την πατριδα θα την σιχαινονται ολοι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Όσο υπάρχουν άνθρωποι που νοιάζονται, που αγωνιούν και σπρώχνουν τον τόπο τους -έστω και λίγο- προς τα εμπρός τίποτε δε χάθηκε ακόμη. Αν σήμερα βλέπεις την ασχήμια τότε οφείλεις αύριο να αρχίσεις να φτιάχνεις κάτι ομορφότερο για τον τόπο σου. Αν σήμερα σε νοιάζει, αύριο που θάναι πιο όμορφη η Ελλάδα - επειδή εσύ θαχεις κάνει κάτι γι αυτό- τότε νασαι σίγουρος πως θα νοιάζονται κι άλλοι.
    Οι τόποι γίνονται όμορφοι ή άσχημοι από τους ανθρώπους. Ξεκίνα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή