ΑΕΡΟΣΤΑTΟ

9o ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΤΟΛΕΜΑΙΔΑΣ Τμήμα Ε1
Το < αερόστατο> είναι ένα ηλεκτρονικό περιοδικό με εικόνες, σκόρπιες λέξεις και ήχους που έχουν άλλο βάρος από το συνηθισμένο. Όχι γιατί η ματαιοδοξία μας τις κάνει πιο σοβαρές αλλά επειδή η φωνή μας τις κάνει πιο ακριβές στα μάτια και τα αυτιά μας.
Χώρος υπάρχει για όποιον θέλει το ταξίδι. Προορισμός είναι το <οπουδήποτε έχει καθαρό αέρα >και σημάδι επιστροφής ο ορίζοντας
Κοπιάστε, καλώς ήρθατε.

ΣΕΛΙΔΕΣ

Διαλέξαμε για εσάς...

Διαλέξαμε για εσάς...
<... ... σε μια γεμάτη καρδιά υπάρχει χώρος για όλα, σε μια άδεια δεν υπάρχει χώρος για τίποτα...>> Antonio Porchia

Τετάρτη 2 Μαΐου 2012

Καφέ αρκούδα


ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
Όνομα: Καφέ αρκούδα
Είδος: Θηλαστικό

Χρόνια ζωής: 20-25 χρόνια
Τόπος: Οροσειρά της Πίνδου και της Ροδόπης
Μήκος: 1,70-2,20  μέτρα
Η καφέ αρκούδα είναι θηλαστικό , παμφάγο ζώο, είδος αρκούδας
που μπορεί να φτάσει σε μάζα από 170-300 κιλά. Υποείδος  της είναι
η Αρκούδα γκρίζλι , διάσημη  στις  Ηνωμένες πολιτείες. Στην Ελλάδα
η καφέ αρκούδα υπάρχει κυρίως στη δυτική και βορειοδυτική Ελλάδα
ωστόσο ο πληθυσμός της είναι περιορισμένος. Γενικότερα , συναντάται στην Ασία , στην Ευρώπη , στην Βόρεια Αφρική και τα όρη της βόρειας Αφρικής.
ΤΡΟΦΗ
Η αρκούδα είναι ζώο παμφάγο με προτίμηση στις τροφές φυτικής προέλευσης και έχει ανάγκη από μεγάλες ποσότητες τροφής. Τρέφεται με όλων των ειδών τους διαθέσιμους καρπούς του δάσους. Βατόμουρα , άγρια κορόμηλα , κεράσια , μήλα , αχλάδια , σμέουρα , καρπούς σορβιάς , αγριοφράουλες , βελανίδια , καρπούς οξιάς αλλά και βολβούς , ρίζες και χόρτα. Συμπληρώνει το διαιτολόγιό της με μέλι , μικρά και μεγάλα θηλαστικά , έντομα , μυρμήγκια , βατράχια , σαλιγκάρια , ψάρια και χελώνες. 
ΧΕΙΜΕΡΙΝΟΣ ΥΠΝΟΣ
Μια από τις αξιοπερίεργες φάσεις του βιολογικού κύκλου της αρκούδας είναι ο χειμερινός ύπνος , που διαφέρει ουσιαστικά από τη γνωστή χειμερινή νάρκη. Μη την ενοχλήσετε αν τη βρείτε σ αυτή την κατάσταση γιατί ξυπνά εύκολα !!!

 Τα τελευταία χρόνια και λόγω της κατασκευής της Εγνατίας οδού στην περιοχή της Πίνδου- όπου ζουν πολλές αρκούδες- πολλές από αυτές στην προσπάθειά τους να περάσουν από τον δρόμο τραυματίζονται ή χάνουν τη ζωή τους σε συγκρούσεις με αυτοκίνητα.
Θεοδώρα Ρ. – Ευθυμία Χ.   Ε2

1 σχόλιο: