ΑΕΡΟΣΤΑTΟ

9o ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΤΟΛΕΜΑΙΔΑΣ Τμήμα Ε1
Το < αερόστατο> είναι ένα ηλεκτρονικό περιοδικό με εικόνες, σκόρπιες λέξεις και ήχους που έχουν άλλο βάρος από το συνηθισμένο. Όχι γιατί η ματαιοδοξία μας τις κάνει πιο σοβαρές αλλά επειδή η φωνή μας τις κάνει πιο ακριβές στα μάτια και τα αυτιά μας.
Χώρος υπάρχει για όποιον θέλει το ταξίδι. Προορισμός είναι το <οπουδήποτε έχει καθαρό αέρα >και σημάδι επιστροφής ο ορίζοντας
Κοπιάστε, καλώς ήρθατε.

ΣΕΛΙΔΕΣ

Διαλέξαμε για εσάς...

Διαλέξαμε για εσάς...
<... ... σε μια γεμάτη καρδιά υπάρχει χώρος για όλα, σε μια άδεια δεν υπάρχει χώρος για τίποτα...>> Antonio Porchia

Κυριακή 13 Φεβρουαρίου 2011

Αν στοχεύεις στο μέλλον...


… Δεν έρχονται όλοι οι μαθητές την ίδια στιγμή, επίσημη ώρα έναρξης του μαθήματος δεν υπάρχει. Τα παιδιά φτάνουν ένα ένα , όπως τελειώνουν από τις δουλειές στα χωράφια, συχνά χωρίς τη σχολική τους σάκα μα με την κούπα τους δεμένη με σχοινάκι στη μέση τους, έτοιμα να αποκοιμηθούν, ιδίως τα μικρότερα. Πάνω στην ξυλόσομπα που σιγοκαίει μόνιμα ο δάσκαλος Μι-Γουάνγκ κρατάει ζεστή μια χύτρα με ρύζι. Με το που φτάνει κάθε παιδί περνάει πρώτα από την ξυλόσομπα, βουτάει την κούπα του στη χύτρα και ύστερα κάθεται στο θρανίο του για να ξεγελάσει την πείνα του. Ο δάσκαλος περιμένει υπομονετικά ώσπου να τελειώσει η μικρή ιεροτελεστία ρωτώντας εν τω μεταξύ κάθε παιδί για την ημέρα που πέρασε, για τους γονείς του, για τη σοδειά που λιγόστεψε, για τη γιαγιά που φέτος αρρώστησε ή τον παππού που ετοιμάζει τα ρούχα του για το τελευταίο ταξίδι στον ουρανό.

Ύστερα τους γράφει με χρωματιστή κιμωλία μια φράση στον πίνακα, τη διαβάζουν συλλαβιστά όλοι μαζί, έπειτα εκείνος την επαναλαμβάνει πολλές φορές, μια φράση συνήθως γεμάτη βαθύ νόημα και παλιά σοφία. \<Τα λουλούδια του αύριο είναι ο σπόρος του σήμερα>> και << Αν στοχεύεις σε μία μέρα, φύτεψε ρύζι. Αν στοχεύεις σ’ ένα χρόνο, φύτεψε δέντρα. Αν στοχεύεις στο μέλλον, χτίσε σχολείο>….

Το Κρυμμένο Εργοστάσιο Παιχνιδιών

Συγγραφέας: Βησσαρία Ζορμπά-Ραμμοπούλου

Αντιγόνη Ηλ. ΣΤ1

1 σχόλιο:

  1. Ωραία η επιλογή της Αντιγόνης.
    Πολύ χαίρομαι που τα παιδιά διαβάζουν τόσο όμορφα κείμενα.
    Δυστυχώς στα βιβλία τους δεν υπάρχουν τέτοια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή