ΑΕΡΟΣΤΑTΟ

9o ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΤΟΛΕΜΑΙΔΑΣ Τμήμα Ε1
Το < αερόστατο> είναι ένα ηλεκτρονικό περιοδικό με εικόνες, σκόρπιες λέξεις και ήχους που έχουν άλλο βάρος από το συνηθισμένο. Όχι γιατί η ματαιοδοξία μας τις κάνει πιο σοβαρές αλλά επειδή η φωνή μας τις κάνει πιο ακριβές στα μάτια και τα αυτιά μας.
Χώρος υπάρχει για όποιον θέλει το ταξίδι. Προορισμός είναι το <οπουδήποτε έχει καθαρό αέρα >και σημάδι επιστροφής ο ορίζοντας
Κοπιάστε, καλώς ήρθατε.

ΣΕΛΙΔΕΣ

Διαλέξαμε για εσάς...

Διαλέξαμε για εσάς...
<... ... σε μια γεμάτη καρδιά υπάρχει χώρος για όλα, σε μια άδεια δεν υπάρχει χώρος για τίποτα...>> Antonio Porchia

Πέμπτη 20 Μαΐου 2010

Συνθετικό ζωντανό κύτταρο!!!


Ένα ζωντανό κύτταρο κατάφεραν να δημιουργήσουν για πρώτη φορά στην Ιστορία επιστήμονες στις ΗΠΑ. Για την ακρίβεια τοποθέτησαν συνθετικό DNA σε ένα κύτταρο και το παρακολούθησαν να γίνεται αυτό που του υποδείκνυε το DNA που του είχαν εμφυτεύσει.

Όταν το 2007 το BBC σε άρθρο του υποστήριζε οτι <στο ερευνητικό κέντρο Craig Venter Institute τροποποιούν γονίδια των μικροοργανισμών για να δημιουργήσουν κάποιο νέο οργανισμό και οτι είναι κοντά στην γραμμή του τέρματος για την κατασκευή του >> η είδηση μάλλον προκαλούσε έκπληξη σε εμάς τους ελάχιστα σχετικούς με τη <συνθετική βιολογία>. Σε κάποιους άλλους προκάλεσε ανησυχία η πιθανότητα δημιουργίας ζωής στο εργαστήριο.
Σήμερα είναι γεγονός
Αυτή η επαναστατική επιστημονική εξέλιξη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Science και είναι καρπός της έρευνας ομάδας υπό τον δρ. Κρεγκ Βέντερ από το ομώνυμο Ινστιτούτο του Μέριλαντ της Καλιφόρνια.

Η ομάδα είχε καταφέρει στο παρελθόν να δημιουργήσει συνθετικό γονιδίωμα βακτηρίου και να το εμφυτεύσουν σε άλλο βακτήριο. Τώρα δημιούργησαν ένα "συνθετικό κύτταρο", παρόλο που για την ακρίβεια εντελώς τεχνητό είναι το DNA.

"Αυτή τη φορά καταφέραμε να μεταφυτεύουμε το συνθετικό χρωμόσωμα σε ένα κύτταρο - ξενιστή, δηλαδή έναν διαφορετικό οργανισμό. Μόλις το νέο "πρόγραμμα" μπει στο κύτταρο, αυτό το διαβάζει και μετατρέπεται σε αυτό που του υποδεικνύει το νέο DNA" αναφέρει μιλώντας στο BBC ο δρ. Βέντερ. "Είναι η πρώτη φορά που συνθετικό DNA ελέγχει ολόκληρο κύτταρο" προσθέτει.
Η Βιοτεχνολογία είναι μια επιστήμη που τα τελευταία χρόνια κάνει άλματα . Οι προοπτικές νέων θεραπειών -και όχι μόνο- μεγάλες και ελπιδοφόρες.
Κίνδυνοι προφανώς υπάρχουν όταν δυνάμεις μεγάλες πέσουν σε λάθος χέρια. Τα ερωτήματα βασανιστικά

μπορεί ο άνθρωπος να ανταγωνιστεί το Θεό;

Επιτρέπεται ,σε τελική ανάλυση και κάτω από ποιες προϋποθέσεις, ο άνθρωπος να γίνει δημιουργός;


Από την άλλη όμως μπορεί και πρέπει κανείς να περιορίζει την ανθρώπινη εξέλλιξη;

Πηγές: BBC , physics4u.gr, Nooz.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου