ΑΕΡΟΣΤΑTΟ

9o ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΤΟΛΕΜΑΙΔΑΣ Τμήμα Ε1
Το < αερόστατο> είναι ένα ηλεκτρονικό περιοδικό με εικόνες, σκόρπιες λέξεις και ήχους που έχουν άλλο βάρος από το συνηθισμένο. Όχι γιατί η ματαιοδοξία μας τις κάνει πιο σοβαρές αλλά επειδή η φωνή μας τις κάνει πιο ακριβές στα μάτια και τα αυτιά μας.
Χώρος υπάρχει για όποιον θέλει το ταξίδι. Προορισμός είναι το <οπουδήποτε έχει καθαρό αέρα >και σημάδι επιστροφής ο ορίζοντας
Κοπιάστε, καλώς ήρθατε.

ΣΕΛΙΔΕΣ

Διαλέξαμε για εσάς...

Διαλέξαμε για εσάς...
<... ... σε μια γεμάτη καρδιά υπάρχει χώρος για όλα, σε μια άδεια δεν υπάρχει χώρος για τίποτα...>> Antonio Porchia

Κυριακή 13 Φεβρουαρίου 2022

ΣΤΗΝ ΘΡΑΚΙΚΗ ΕΣΤΙΑ

ΣΤΗΝ ΑΙΘΟΥΣΑ ΧΟΡΟΥ
Τη Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2022 τα δύο τμήματα της έκτης τάξης του σχολείου μας με τους δασκάλους μας , την κυρία Φανή και τον κύριο Λουκά,επισκεφθήκαμε τη Θρακική Εστία της Πτολεμαΐδας "Ο ΑΡΧΙΓΕΝΗΣ". 

Εκεί , οι υπεύθυνοι της Εστίας,μας υποδέχτηκαν με πολλή χαρά. Ο χώρος δεν ήταν μεγάλος , αλλά ήταν όμορφα διακοσμημένος και καθαρός. Πρώτα μας ξενάγησαν στην αίθουσα χορού . Εκεί υπήρχαν γύρω καθρέφτες , ενώ στο δάπεδο υπήρχε ένας μεγάλος κόκκινος κύκλος όπου στέκονται οι χορευτές. Εκεί μας μίλησαν για τα ήθη, τα έθιμα των Θρακιωτών , για τα ιδιαίτερα φαγητά και τις ασχολίες τους. Μας έδειξαν τις, πολύ όμορφες είναι αλήθεια, φορεσιές που άλλες ήταν χρωματιστές , άλλες μονόχρωμες , άλλες λεπτές κι άλλες με πιο χοντρά υφάσματα ανάλογα με την περιοχή που προέρχονταν( από τα ορεινά δηλαδή ή τις παραθαλάσσιες περιοχές).

 

       (ΦΟΡΕΣΙΕΣ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ)

 Μας μίλησαν για μερικά πολύ όμορφα έθιμα , που μέχρι και σήμερα τα διατηρούν. Το αμίλητο νερό και τις εκδηλώσεις τους στη γιορτή του Αι Γιάννη του Κλήδονα . Μας ξενάγησαν, τέλος, στην αίθουσα με τις πολύ όμορφες προθήκες που ήταν γεμάτες από παλαιικά αντικείμενα από την Ανατολική Θράκη και φωτογραφίες από την περιοχή . Ήταν μια πολύ όμορφη μέρα ! Ευχαριστούμε πολύ τους ανθρώπους του Συλλόγου για την υποδοχή τους, για την υπομονή τους και φυσικά για τα κεράσματα στο τέλος της επίσκεψης. 

                     Χάρης και Ελένη : Μαθητές του ΣΤ1

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου