Τα ηφαίστεια είναι ανοίγματα στην επιφάνεια της Γης από τα οποία αναδίδονται αέρια, πετρώματα και λάβα. Συνήθως έχουν κωνικό σχήμα. Στην κορυφή υπάρχει μία τρύπα, ο πόρος.
Τα μέρη που αποτελούν το ηφαίστειο είναι ο μαγματικός θάλαμος, ο αγωγός, οι πλευρές κι ο (πλευρικός) πόρος (ή κρατήρας ή καλδέρα).
Υπάρχουν χιλιάδες ηφαίστεια στον πλανήτη. Κάποια είναι ενεργά, ενώ κάποια άλλα ανενεργά.
Οι ηφαιστειακές εκρήξεις είναι ένα θεαματικό κι επικίνδυνο γεγονός. Σε περίπτωση που το μάγμα στερεοποιηθεί μέσα στον μαγματικό θάλαμο, με αποτέλεσμα να συσσωρευθούν αέρια, όταν γίνει η έκρηξη θα συμβεί σε ολόκληρο το ηφαίστειο! Τότε, η κορυφή του ηφαιστείου καταρρέει μέσα στον μαγματικό θάλαμο.
Η έκρηξη του ηφαιστείου της Αγίας Ελένης στην Ουάσιγκτον στις 18 Μαΐου του 1980, ήταν μία σπάνια περίπτωση. Με αλλεπάλληλους σεισμούς, δημιουργήθηκε ένας τεράστιος όγκος στη βόρεια πλευρά του ηφαιστείου. Το μάγμα, παγιδευμένο σε αυτόν, βρήκε διέξοδο στα πλάγια, προκαλώντας μια πλευρική και πολύ βίαιη έκρηξη.Όπως και στους σεισμούς, έτσι και στα ηφαίστεια υπάρχει μία κλίμακα η οποία μετράει την ισχύ της ηφαιστειακής έκρηξης, η VEI. Η κλίμακα ξεκινάει απ’ το 0 και φτάνει στο 8. Το 1615 π.Χ.εξερράγη το ηφαίστειο της Σαντορίνης.Η έκρηξη κατέστρεψε τον Μινωικό πολιτισμό. Στην καταστροφή συνέβαλαν το τσουνάμι των 30 μέτρων και το πυροκλαστικό νέφος (κύμα αποτελούμενο από τοξικά αέρια, λάβα και πετρώματα). Η έκρηξη του Ταμπόρα στην Ινδονησία το 1815 προκάλεσε χειμώνα στην καρδιά του καλοκαιριού σε Ευρώπη κι Αμερική. Οι εκρήξεις αυτές είχαν μέγεθος 7.
Το 79 μ.Χ. ο Βεζούβιος κατέστρεψε ολοκληρωτικά την Πομπηία και την Ηράκλεια, σκοτώνοντας 12.000 ανθρώπους. Η έκρηξη είχε μέγεθος 5, όπως κι αυτή της Αγίας Ελένης.Το 1883, εξερράγη το Κρακατόα στην Ινδονησία. Η έκρηξη ακούστηκε 4.800 χιλιόμετρα μακριά κι είχε μέγεθος 6!
Στέργιος Α. ΣΤ1
Πηγές:
gr.pinterest.com
mixanitouxronou.gr
el.wikipedia.org
makeleio.gr
scitechdaily.com
mixanitouxronou.gr
tanea.gr
βιβλίο <<Ηφαίστεια>>
βιβλίο <<Σεισμοί και Ηφαίστεια>>
Εξαιρετικό κείμενο με ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες πληροφορίες!
ΑπάντησηΔιαγραφή