ΑΕΡΟΣΤΑTΟ

9o ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΤΟΛΕΜΑΙΔΑΣ Τμήμα Ε1
Το < αερόστατο> είναι ένα ηλεκτρονικό περιοδικό με εικόνες, σκόρπιες λέξεις και ήχους που έχουν άλλο βάρος από το συνηθισμένο. Όχι γιατί η ματαιοδοξία μας τις κάνει πιο σοβαρές αλλά επειδή η φωνή μας τις κάνει πιο ακριβές στα μάτια και τα αυτιά μας.
Χώρος υπάρχει για όποιον θέλει το ταξίδι. Προορισμός είναι το <οπουδήποτε έχει καθαρό αέρα >και σημάδι επιστροφής ο ορίζοντας
Κοπιάστε, καλώς ήρθατε.

ΣΕΛΙΔΕΣ

Διαλέξαμε για εσάς...

Διαλέξαμε για εσάς...
<... ... σε μια γεμάτη καρδιά υπάρχει χώρος για όλα, σε μια άδεια δεν υπάρχει χώρος για τίποτα...>> Antonio Porchia

Κυριακή 22 Απριλίου 2012

CARETTA - CARETTA



   Η Χελώνα Caretta-Caretta είναι  ένα  από  τα  τρία  είδη  χελώνας  που  ζουν  ακόμη  στη Μεσόγειο  και  είναι  δυνατόν  να τις  δείτε  στην Ζάκυνθο  γιατί  αποθέτει  τα  αυγά  της  στις  παραλίες  του  κόλπου  του  Λαγανά. Αυτές  οι  θαλάσσιες   χελώνες   μπορούν  να  φτάσουν  σε σημαντικές  διαστάσεις (η μεγαλύτερη ζυγίζει 140  κιλά  και  έχει  μήκος  περίπου 120  εκατοστά  ενώ  η μικρότερη 80 εκατοστά) αλλά η κίνηση τους παραμένει πολύ γρήγορη.Χάρη στα μεγάλα μπροστινά πτερύγια  και στα πίσω που είναι άκαμπτα μπορούν να φτάσουν τα 30 χιλιόμετρα την ώρα και έτσι να προστατεύονται από  τυχόν κινδύνους.
   Η Caretta-Caretta ζει στη θάλασσα αλλά αναπνέει με πνεύμονες γι αυτό ανεβαίνει συχνά στην επιφάνεια για να πάρει αέρα. Γυρνά για να αποθέσει τα αυγά της στην  ίδια παραλία όπου γεννήθηκε και επομένως έχει τεράστια σημασία η διατήρηση των συνθηκών για να διασωθούν οι φωλιές, διαφορετικά διακυβεύεται  η επιβίωση του είδους. Υπολογίζεται ότι επιβιώνει μόλις ένα στα χίλια μικρά που θα γεννηθούν.  
   Η περίοδος   επώασης  είναι από τον Ιούνιο  μέχρι τον Αύγουστο, μήνα κατά τους  οποίους  τα θηλυκά  βγαίνουν στην  παραλία  για να  αποθέσουν τα  αυγά.  

ΙΩΑΝΝΑ & ΣΑΒΒΑΣ Ε2

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου