ΑΕΡΟΣΤΑTΟ

9o ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΤΟΛΕΜΑΙΔΑΣ Τμήμα Ε1
Το < αερόστατο> είναι ένα ηλεκτρονικό περιοδικό με εικόνες, σκόρπιες λέξεις και ήχους που έχουν άλλο βάρος από το συνηθισμένο. Όχι γιατί η ματαιοδοξία μας τις κάνει πιο σοβαρές αλλά επειδή η φωνή μας τις κάνει πιο ακριβές στα μάτια και τα αυτιά μας.
Χώρος υπάρχει για όποιον θέλει το ταξίδι. Προορισμός είναι το <οπουδήποτε έχει καθαρό αέρα >και σημάδι επιστροφής ο ορίζοντας
Κοπιάστε, καλώς ήρθατε.

ΣΕΛΙΔΕΣ

Διαλέξαμε για εσάς...

Διαλέξαμε για εσάς...
<... ... σε μια γεμάτη καρδιά υπάρχει χώρος για όλα, σε μια άδεια δεν υπάρχει χώρος για τίποτα...>> Antonio Porchia

Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου 2010

Κ. ΠΑΛΑΜΑΣ



Ο Κωστής Παλαμάς ήταν ποιητής,πεζογράφος,ιστορικός και κριτικός της λογοτεχνίας.
Θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες ποιητές ,με σημαντικότερη συνεισφορά στην εξέλιξη και ανανέωση της νεοελληνικής ποίησης.
Αποτέλεσε κεντρική μορφή της λογοτεχνικής γενιας του 1880,πρωτοπόρος μαζί με τον Γεώργιο Δροσίνη, της αποκαλούμενης Νέας Αθηναϊκής σχολής.
Γεννήθηκε στην Πάτρα το 1859 από γονείς που κατάγονταν από το Μεσολόγγι. Σε ηλικία 6 ετών έχασε και τους δύο γονείς του,και έζησε στο Μεσολόγγι μαζί με τον θείο του. Το 1875 εγκαταστάθηκε στην Αθήνα και γράφτηκε στην νομική σχολή. Σύντομα όμως εγκατέλειψε τις σπουδές του και αποφάσισε να ασχοληθεί με την λογοτεχνία. Το πρώτο του ποίημα το είχε γράψει σε ηλικία 9 ετών. Με τίτλο
ποίημα για γέλια.Το 1886 δημοσιεύτηκε η πρώτη του ποιητική συλλογή στη δημοτική γλώσσα με τίτλο τραγούδια της πατρίδος μου.Το 1887 παντρεύτηκε τη Μαρία Βάλβη με την οποία απέκτησε 3 παιδιά. Το 1889 δημοσιεύτηκε ο Ύμνος εις την Αθήναν ενώ το 1896 του ανατέθηκε η σύνθεση του Ύμνου των ολυμπιακών αγώνων. Το 1898 μετά το θάνατο του τετράχρονου γιού του Άλκη δημοσίευσε την ποιητική σύνθεση ο Τάφος. Πέθανε στις 27 Φεβρουαρίου το 1943,έπειτα από σοβαρή ασθένεια 40 μέρες μετά το θάνατο της συζύγου του.

Ο Ολυμπιακός Ύμνος

Αρχαίο Πνεύμ' αθάνατο, αγνέ πατέρα
του ωραίου, του μεγάλου και τ' αληθινού,
κατέβα, φανερώσου κι άστραψε εδώ πέρα
στη δόξα της δικής σου γης και τ' ουρανού.
Στο δρόμο και στο πάλεμα και στο λιθάρι,
στων ευγενών Αγώνων λάμψε την ορμή
και με τ' αμάραντο στεφάνωσε κλωνάρι
και σιδερένιο πλάσε κι άξιο το κορμί.
Κάμποι, βουνά και πέλαγα φέγγουν μαζί σου
σαν ένας λευκοπόρφυρος μέγας ναός.
Και τρέχει στο ναό εδώ προσκυνητής σου,
Αρχαίο Πνεύμ' αθάνατο κάθε λαός.

(Ασάλευτη Ζωή)

Ελένη Αντ. ΣΤ1

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου