ΑΕΡΟΣΤΑTΟ

9o ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΤΟΛΕΜΑΙΔΑΣ Τμήμα Ε1
Το < αερόστατο> είναι ένα ηλεκτρονικό περιοδικό με εικόνες, σκόρπιες λέξεις και ήχους που έχουν άλλο βάρος από το συνηθισμένο. Όχι γιατί η ματαιοδοξία μας τις κάνει πιο σοβαρές αλλά επειδή η φωνή μας τις κάνει πιο ακριβές στα μάτια και τα αυτιά μας.
Χώρος υπάρχει για όποιον θέλει το ταξίδι. Προορισμός είναι το <οπουδήποτε έχει καθαρό αέρα >και σημάδι επιστροφής ο ορίζοντας
Κοπιάστε, καλώς ήρθατε.

ΣΕΛΙΔΕΣ

Διαλέξαμε για εσάς...

Διαλέξαμε για εσάς...
<... ... σε μια γεμάτη καρδιά υπάρχει χώρος για όλα, σε μια άδεια δεν υπάρχει χώρος για τίποτα...>> Antonio Porchia

Κυριακή 26 Ιουλίου 2009

Εκλειψη ήλιου 22/7/2009

Στις 22 Ιουλίου έγινε η μεγαλύτερη σε διάρκεια ολική έκλειψη του Ήλιου του 21ου αιώνα (6 ολόκληρα λεπτά) .
Ήταν ορατή στο Βόρειο ημισφαίριο και η Σελήνη έκρυψε τον ήλιο περίπου σε ολόκληρη τη διαδρομή της μπροστά από τη Γη. Κατά τη διάρκεια των εκλείψεων οι επιστήμονες έχουν τη μοναδική ευκαιρία να μελετήσουν το <στέμμα> του Ήλιου αλλά και τις εκρήξεις στην επιφάνειά του.
Οι εκλείψεις όμως έχουν δεθεί και με παλιές δοξασίες , θρησκευτικές και λατρευτικές παραδόσεις λαών. Αρκετοί Ινδουιστές συγκεντρώθηκαν στην ιερή πόλη του Βαρανάσι της Ινδίας για να κάνουν βουτιές στον Γάγγη και να προσευχηθούν στον Ηλιο, καθώς σύμφωνα με τη θρησκεία τους η πράξη αυτή οδηγεί στη λύτρωση από τον κύκλο της ζωής και του θανάτου. Λίγο αργότερα οι συγκεντρωμένοι στις διάφορες πόλεις του Μπαγκλαντές, του Νεπάλ, του Μπουτάν, της Μιανμάρ, της Κίνας και της Ιαπωνίας, αποχαιρετούσαν τον Ηλιο, καθώς οι πόλεις μία μία βυθίζονταν στο σκοτάδι.

Δείτε κάποιες καταπληκτικές εικόνες στο παρακάτω animation .


Σχηματικά η έκλειψη της Σελήνης και του Ήλιου είναι κάπως έτσι


ΕΚΛΕΙΨΗ ΣΕΛΗΝΗΣ


ΕΚΛΕΙΨΗ ΗΛΙΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου