ΑΕΡΟΣΤΑTΟ

9o ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΤΟΛΕΜΑΙΔΑΣ Τμήμα Ε1
Το < αερόστατο> είναι ένα ηλεκτρονικό περιοδικό με εικόνες, σκόρπιες λέξεις και ήχους που έχουν άλλο βάρος από το συνηθισμένο. Όχι γιατί η ματαιοδοξία μας τις κάνει πιο σοβαρές αλλά επειδή η φωνή μας τις κάνει πιο ακριβές στα μάτια και τα αυτιά μας.
Χώρος υπάρχει για όποιον θέλει το ταξίδι. Προορισμός είναι το <οπουδήποτε έχει καθαρό αέρα >και σημάδι επιστροφής ο ορίζοντας
Κοπιάστε, καλώς ήρθατε.

ΣΕΛΙΔΕΣ

Διαλέξαμε για εσάς...

Διαλέξαμε για εσάς...
<... ... σε μια γεμάτη καρδιά υπάρχει χώρος για όλα, σε μια άδεια δεν υπάρχει χώρος για τίποτα...>> Antonio Porchia

Τρίτη 31 Μαρτίου 2009



Πρωταπριλιά




Γνωστή σε όλο τον κόσμο η 1η Απριλίου για τη συνήθεια να λέμε μικρά και <αθώα> ψέματα.


Η καταγωγή του εθίμου είναι μακρινή . Εντοπίζεται στο Μεσαίωνα στη Γαλλία ή αποδίδεται στους Κέλτες ψαράδες.


Όποια κι αν είναι η καταγωγή του εθίμου, σήμερα έχει περίπου τα ίδια χαρακτηριστικά σε όλο τον κόσμο.


Υπήρξαν όμως διάσημα πρωταπριλιάτικα ψέματα που έκαναν το γύρο του κόσμου.


1995

«Δηλητηριώδη» γκάφα έκαναν οι συντάκτες του Γαλλικού Πρακτορείου Eιδήσεων, όταν το 1995 μετέδωσαν σε ολόκληρο τον κόσμο την πρωταπριλιάτικη φάρσα του ελληνικού υπουργείου Πολιτισμού. Σύμφωνα με το δελτίο Tύπου του υπουργείου, αρχαιολόγοι ανακάλυψαν τον τάφο του Σωκράτη σε τοποθεσία κοντά στην Aκρόπολη. Mέσα στον τάφο υποτίθεται ότι βρέθηκε βάζο που περιείχε ίχνη κώνειου, καθώς και ένα κομμάτι δέρματος χρονολογούμενο από το 400 π.X


1878

Mηχανή του Eντισον κάνει το χώμα... τροφή ...1878. Eναν χρόνο μετά την ανακάλυψη του φωνογράφου από τον Tόμας Eντισον η εφημερίδα «Graphic» της Nέας Yόρκης ανακοινώνει πανηγυρικά πως ο εφευρέτης «έκανε και πάλι το θαύμα του»! «Mια μηχανή που μετατρέπει το χώμα σε δημητριακά και το νερό σε κρασί με μία μόνο κίνηση. Tο πρόβλημα της παγκόσμιας πείνας λύθηκε», γράφει η είδηση, την οποία αναπαράγουν έντυπα σε ολόκληρη την Aμερική, «ευλογώντας» τον Eντισον για την πολύτιμη προσφορά του στην ανθρωπότητα.


1957

Μακαρονόδεντρα με πλούσια σοδειά . Oι Iταλοί μπορεί να θεωρούνται οι βασιλιάδες των ζυμαρικών αλλά τα... μακαρονόδεντρα φύτρωσαν στην Eλβετία. Tην 1η Aπριλίου 1957 η έγκυρη ειδησεογραφική εκπομπή του BBC «Πανόραμα» παρουσίασε ρεπορτάζ το οποίο έδειχνε Eλβετούς αγρότες να μαζεύουν από τα δέντρα τη σοδειά του σπαγγέτι.


1993

Bρέθηκε το χωριό του Aστερίξ . Tο μαγικό φίλτρο της έμπνευσης φαίνεται ότι ήπιαν οι συντάκτες του «Independent» οι οποίοι το 1993 δημοσίευσαν ρεπορτάζ για την ανακάλυψη του χωριού του Aστερίξ από επιστήμονες της Oξφόρδης και του Mπρεστ. Tο χωριό υποτίθεται ότι ανακαλύφθηκε ακριβώς στην περιοχή που το τοποθετούσαν οι ιστορίες του Pενέ Γκοσινί. Oι ανασκαφές έβγαλαν στην επιφάνεια νομίσματα τα οποία απεικόνιζαν αγριογούρουνα καθώς και πολλά μενίρ, ενώ δεν ανακαλύφθηκε ούτε ίχνος ρωμαϊκής εισβολής




Καλή πρωταπριλιά λοιπόν και καλά...μικρά και αθώα ψεματάκια γιατί μην ξεχνάτε όπως λέει ο αρχαίος Σοφοκλής : Το ψέμα δε ζει για να γεράσει
ΣΤΟ ΕΚΘΕΣΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΩΝ ΟΡΥΧΕΙΩΝ


Οι <μεγάλες> τάξεις του σχολείου επισκέφθηκαν σήμερα το Εκθεσιακό κέντρο των ορυχείων.





Είχαμε την ευκαιρία να δούμε τη μεγάλη μακέτα με τη λεκάνη της Πτολεμαΐδας


Μάθαμε λεπτομέρειες για τη δράση της ΔΕΗ στην περιοχή, για το παρελθόν των ορυχείων, για την επέμβαση στο περιβάλλον,είδαμε φωτογραφίες αλλά και απολιθώματα από τις <ανασκαφές>.






Δεν παραλείψαμε όμως -αφού βρήκαμε την ευκαιρία- να παίξουμε λιγάκι.



Το παλιό τρένο ήταν ιδανικό για παιχνίδι. Αφού το περιεργαστήκαμε όσο χρειαζόταν έγινε το κέντρο του παιχνιδιού.





















Απελπισία;
(μήπως δεν πήγαν καλά στους βαθμούς;)














Το τρένο δε μετακινήθηκε ούτε εκατοστό.
Εμείς περάσαμε καλά πάντως.

Πέμπτη 26 Μαρτίου 2009

Πρωινό άστρο





Κοριτσάκι μου,
θέλω να σου φέρω
τα φαναράκια των κρίνων
να σου φέγγουν τον ύπνο σου
............
Κοριτσάκι μου
μεσ στο βουβό πηγάδι του φεγγαριού
σού πεσε απόψε το πρώτο δαχτυλίδι σου
Δεν πειράζει
αργότερα θα φτιάξεις άλλο
να παντρευτείς τον κόσμο μεσ στον ήλιο.

Γιατί δεν είναι κοριτσάκι
να μάθεις μόνο εκείνο που είσαι,
εκείνο που έχεις γίνει,
είναι να γίνεις
ότι ζητάει
η ευτυχία του κόσμου.

Άλλη χαρά
δεν είναι πιο μεγάλη
απ' τη χαρά που δίνεις

Να το θυμάσαι , κοριτσάκι.

(Γιάννης Ρίτσος)








"Δε σκέπτομαι στίχους, είμαι ένας στίχος μέσα στο ποίημα της ανθρωπότητας, νιώθω τούτο το δεσμό, τον ανασαίνω, τον ζω".




Κ. Ευγενία Ε1

Αγαπητή Φύση

σου ζητάω συγγνώμη! Ζητώ συγγνώμη για όλα όσα κάνουμε σε εσένα. Που σε κάνουμε να υποφέρεις, που σε σκοτώνουμε κάθε μέρα.

Θέλω πολύ να βοηθήσω γιατί έχω βαρεθεί να βλέπω αυτό το γκρίζο πράγμα γύρω μου που το λένε τσιμέντο. Έχω βαρεθεί να περπατώ στο δρόμο και να βλέπω παντού πολυκατοικίες, θεόρατες κι έτοιμες να με κατασπαράξουν. Έχω βαρεθεί πια να αναπνέω βρόμικο αέρα, χωρίς οξυγόνο.

Τα πράγματα στην πόλη μοιάζουν απαίσια. Θέλω να αντιδράσω , να προλάβω πριν χαθεί όλο το πράσινο αλλά δεν ξέρω πώς. Πώς να πείσω τόσους ανθρώπους οτι σε χρειαζόμαστε, οτι σε έχουμε ανάγκη;
Πιστεύω πως ΘΑ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΩ!

Αν μου ζητούσαν να κάνω μια ευχή, θα ευχόμουν να αντικατασταθεί το γκρίζο με τα χρώματα και τις μυρωδιές των λουλουδιών.

Με μεγάλη αγάπη

Ελισάβετ Τσ. Ε1

Δευτέρα 23 Μαρτίου 2009


Τι είναι η Ώρα της Γης


Η Ώρα της Γης (EARTH HOUR) ξεκίνησε ως μία εκστρατεία ευαισθητοποίησης που καλούσε τους πολίτες του Σίδνεϊ για να σβήσουν τα φώτα τους ένα βράδυ, για μια ώρα. Η ενέργεια αυτή σύντομα μετατράπηκε σε μία από τις μεγαλύτερες πρωτοβουλίες ενάντια στην κλιματική αλλαγή παγκοσμίως. Φέτος, στις 20.30 το Σάββατο 28 Μαρτίου, καλούμε τους πολίτες σε ολόκληρο τον κόσμο να σβήσουν τα φώτα τους για μία ώρα – την Ώρα της Γης. Στόχος μας είναι να συμμετάσχουν 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι, σε περισσότερες από 1000 πόλεις, και όλοι μαζί να αποδείξουμε πως είναι δυνατόν να δράσουμε ενάντια στην υπερθέρμανση του πλανήτη.
Η Ώρα της Γης ξεκίνησε το 2007 στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας με τη συμμετοχή 2.2 εκατομμυρίων νοικοκυριών και επιχειρήσεων που έσβησαν τα φώτα τους για μία ώρα. Μόλις έναν χρόνο αργότερα η εκστρατεία μετατράπηκε σε ένα παγκόσμιο κίνημα για το κλίμα με τη συμμετοχή 100 εκατομμυρίων ανθρώπων σε 35 χώρες. Παγκοσμίως γνωστά κτίρια και τοποθεσίες όπως η γέφυρα Golden Gate και το Κολοσσαίο, σκοτείνιασαν για μία ώρα και μετατράπηκαν σε σύμβολα ελπίδας για ένα πρόβλημα που γίνεται κάθε ώρα και πιο έντονο.
Η Ώρα της Γης 2009 απευθύνεται σε κάθε πολίτη, κάθε επιχείρηση και κάθε ανθρώπινη κοινότητα στον πλανήτη. Μας καλεί να δράσουμε, να αναλάβουμε τις ευθύνες μας και να συμμετέχουμε ενεργά σε πρωτοβουλίες για ένα βιώσιμο μέλλον. Πασίγνωστες τοποθεσίες, μνημεία και κτίρια σε όλο τον πλανήτη θα σκοτεινιάσουν και φέτος. Άνθρωποι σε όλο τον κόσμο θα σβήσουν τα φώτα τους και θα ενώσουν για μία ώρα τις ζωές για το μέλλον του πολύτιμου πλανήτη μας.
Περισσότερες από 64 χώρες συμμετέχουν στην Ώρα της Γης 2009. Αυτός ο αριθμός μεγαλώνει καθημερινά, καθώς οι άνθρωποι καταλαβαίνουν πως μία τόσο απλή ενέργεια, όπως το να σβήσουν τα φώτα τους, μπορεί να έχει τόσο μεγάλη συμβολή στην έλευση της αλλαγής.
Η Ώρα της Γης είναι ένα μήνυμα ελπίδας και δράσης.

Κυριακή 22 Μαρτίου 2009



Η τυπογραφία είναι η τέχνη της απόδοσης και αποτύπωσης του λόγου στο χαρτί και σε άλλα μέσα, με τη βοήθεια μηχανημάτων και, ως επί το πλείστον, σε μαζική κλίμακα.



Ιστορία



Η εμφάνιση της τυπογραφίας στην Ευρώπη πραγματοποιήθηκε περίπου το 1450 μ.Χ. Η εφεύρεση της έγινε από τον Ιωάννη Γουτεμβέργιο στη Γερμανία ο οποίος κατασκεύασε ξύλινα κινητά τυπογραφικά στοιχεία. Με τα κινητά στοιχεία του Γουτεμβέργιου μπορούσαν να τυπωθούν περισσότερα από ένα αντίτυπα του ίδιου βιβλίου. Το πρώτο βιβλίο που τύπωσε ήταν η Αγία Γραφή. Τότε τυπώθηκαν και μελετήθηκαν συγγράμματα αρχαίων Ελλήνων συγγραφέων και υπήρξε μια στροφή στην κλασσική αρχαιότητα. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα τη ραγδαία μετάδοση της γνώσης και την διεύρυνση της πνευματικής καλλιέργειας που έπαιξε σημαντικό ρόλο στην περίοδο της Αναγέννησης.Πολύ πριν από τους Ευρωπαίους, στην Κίνα και στην Κορέα είχαν εφεύρει την τυπογραφία χωρίς όμως αυτή να αποκτήσει διαδεδομένη χρήση όπως στην Ευρώπη.



Η τυπογραφική μέθοδος



Οι τυπογράφοι είχαν τα στοιχεία τους σε «κάσες», που είχαν ξεχωριστές θήκες για κάθε τύπο γράμματος. Σχημάτιζαν τις λέξεις που ήθελαν παίρνοντας χωριστά στοιχεία, τοποθετώντας τα μαζί σε μία θήκη, το «συνθετήριο» (στοιχειοθεσία). Όταν τοποθετούσαν αρκετές αράδες, τις μετέφεραν σε έναν πάγκο ώσπου να ετοιμαστούν και άλλες σελίδες. Το υλικό για εκτύπωση το τοποθετούσαν σε ένα μεταλλικό πλαίσιο με λωρίδες και ξύλινες σφήνες, για να το συγκρατούν σταθερά στη θέση του. Μετά το τοποθετούσαν στο πιεστήριο, τα στοιχεία μελανώνονταν και ένα φύλλο χαρτιού πιεζόταν επάνω
Κων/νος Κα. Ε1


Ορυχεία





Τα λιγνιτωρυχεία της ΔΕΗ στην Πτολεμαΐδα, εξασφαλίζουν το σημαντικότερο για την ελληνική οικονομία ενεργειακό καύσιμο, το λιγνίτη, στον οποίο βασίστηκε ο εξηλεκτρισμός της χώρας μας από τη στιγμή της ίδρυσης της Επιχείρησης. Ο λιγνίτης βρίσκεται σε αφθονία στο υπέδαφος της ευρύτερης περιοχής του λεκανοπεδίου της Εορδαίας.



Ολόκληρα χωριά της περιοχής όμως <μετακόμισαν>. Άλλα έχει σκάψει ήδη η ΔΕΗ άλλα όχι.




Τα χωριά που πήρε η ΔΕΗ

Κόμανος, Μαυροπηγή, Κλείτος, Χαραυγή. Αυτά τα χωριά πήρε η ΔΕΗ, γιατί υπήρχε λιγνίτης στο υπέδαφός
τους .








Οι εικόνες είναι από το χωριό Χαραυγή
Δημήτρης Καρ. - Κων/νος Δαλ.
ΤΟ ΗΞΕΡΕΣ ΑΥΤΟ;
ΟΛΥΜΠΙΑ

Οι γυναίκες που έπαιρναν μέρος στους αγώνες , που ονομάζονταν Ηραία έπρεπε να είναι ανύπαντρες. Ήταν απλοί αγώνες δρόμου στους οποίους δεν έτρεχαν σε όλο το μήκος σταδίου. Αφαιρούσαν το ένα έκτο της διαδρομής. Το μήκος του σταδίου ήταν 192 μ. και 27 εκ.. Δηλαδή οι γυναίκες έτρεχαν περίπου 160 μ..
Τους αγώνες παρακολουθούσαν πάρα πολλοί θεατές. Μετά τον αγώνα στεφάνωναν την νικήτρια με στεφάνη αγριελιάς και της προσέφεραν ένα κομμάτι από την αγελάδα που είχαν θυσιάσει προς τιμή της Ήρας.

Οι αγώνες δρόμου γυναικών γίνονταν στην Ολυμπία χωριστά από τους άντρες για να τιμήσουν την Ιπποδάμεια.
Νερ. Σοφία - Τσ. Όλγα


Επειδή πλησιάζει η ΩΡΑ ΤΗΣ ΓΗΣ
κι εμείς ζούμε σ αυτήν
και θέλουμε να μπορούμε να ζήσουμε
ένα καλύτερο μέλλον σ αυτήν
..εκεί που σμίγανε τα χέρια τους οι μύστες..

Μ. Χατζηδάκης - Ν.Γκάτσος
Τραγούδι: Μ.Φαραντούρη
(το αγαπήσαμε και θέλουμε να το μοιραστούμε μαζί σας)

Σάββατο 21 Μαρτίου 2009



Ισημερία είναι το φαινόμενο κατά το οποίο η διάρκεια την ημέρας και της νύχτας είναι ίσες (12 ώρες η κάθε μια). Πρόκειται για διαρκές φαινόμενο στον ισημερινό της Γης και συμβαίνει μόνο 2 φορές τον χρόνο για όλες τις άλλες περιοχές.
Η πρώτη είναι την άνοιξη (έαρ στα αρχαία) (Εαρινή ισημερία 21 Μαρτίου)
Η δεύτερη είναι το φθινόπωρο (Φθινοπωρινή ισημερία 23 Σεπτεμβρίου)
Ακόμη η Εαρινή Ισημερία (21 Μαρτίου) αποτελεί την πρώτη μέρα της άνοιξης.

Αναδημοσίευση από το Blog Ωρα για διάλειμμα
ΠΤΟΛΕΜΑΙΔΑ 21 ΜΑΡΤΙΟΥ 2009




ΜΑΡΤΗΣ - ΓΔΑΡΤΗΣ.....

λείπει μόνο η....φάτνη...

Παρασκευή 20 Μαρτίου 2009

Ψηφίδα -ψηφίδα....


Δουλεύοντας τα ψηφιδωτά στην τάξη







Η έκθεση των ψηφιδωτών των παιδιών του τμήματος

Όμορφη και παράξενη πατρίδα

ωσάν αυτή που μού λαχε δεν είδα...

Οδυσσέας Ελύτης

Αιγαίο Πέλαγος

Ως Αιγαίο Πέλαγος εννοείται η θαλάσσια περιοχή της ανατολικής λεκάνης της Μεσογείου, μεταξύ Α. Ελλάδας και Μ. Ασίας, αποκαλούμενη ενίοτε και Αρχιπέλαγος. Έχει έκταση 240.000 τ.χλμ. και μέγιστο βάθος 2.249 μ. μεταξύ Κρήτης και Κυκλάδων. Υπήρξε η κοιτίδα του Αιγαίου πολιτισμού. Σύμφωνα με τη μυθολογία, το όνομά του προέρχεται από τον Αιγαία, βασιλιά της Αθήνας και πατέρα του Θησέα, ο οποίος έπεσε και πνίγηκε στα νερά του πελάγους απο το ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο.
Από την αρχαιότητα ακόμα τα διάφορα τμήματα του Αιγαίου έχουν ιδιαίτερα ονόματα: α)
Μυρτώο πέλαγος, μεταξύ Σουνίου και Κυθήρων. β) Θρακικό πέλαγος, μεταξύ Θάσου, Σαμοθράκης και θρακικών ακτών. γ) Ικάριο πέλαγος, μεταξύ Χίου και Κω. δ) Κρητικό πέλαγος, βόρεια της Κρήτης. ε) Καρπάθιο πέλαγος, μεταξύ Καρπάθου και μικρασιατικών ακτών. στ) Ευβοϊκή θάλασσα, που περιβρέχει το νησί Εύβοια. ζ) Δωδεκανησιακή θάλασσα, που περιβάλλει τα Δωδεκάνησα.
Το Μυρτώο Πέλαγος είναι ένα από τα επιμέρους πελάγη του
Αιγαίου που καταλαμβάνει το νοτιοδυτικό του τμήμα, μεταξύ Ύδρας και Κυθήρων από βορρά προς νότο, και ανάμεσα στην Πελοπόννησο (Αργολικός Κόλπος, Τσακωνιά) και στις δυτικές Κυκλάδες (Μήλος, Κύθνος, Σέριφος) από δύση προς ανατολή.
Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, πήρε το όνομά του από τον γιο του θεού Ερμή και ηνίοχο του
Οινομάου, τον Μυρτίλο, ο οποίος πνίγηκε στα νερά του ριγμένος από τον Πέλοπα.

ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΟΥ ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ
Ένα σχολείο διαφορετικό από όλα τα άλλα ξεκίνησε τη λειτουργία του στη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ. Πρόκειται για το «σχολείο του μέλλοντος» που δημιουργήθηκε εξολοκλήρου από τη Microsoft.Στο πρωτοποριακό αυτό σχολείο όλα είναι διαφορετικά και απολύτως εναρμονισμένα με τη σύγχρονη υψηλή τεχνολογία. Στο «σχολείο του μέλλοντος» δεν υπάρχουν μαυροπίνακες, αλλά διαδραστικοί «έξυπνοι πίνακες», με τους οποίους οι δάσκαλοι, που αποκαλούνται «εκπαιδευτές», μπορούν να κάνουν ζουμ πάνω σε αυτά που έχουν γράψει, αλλά ακόμη και να συνδεθούν με το Ιντερνετ.Οι μαθητές, ή αλλιώς «μαθητευόμενοι», δεν κυκλοφορούν με βιβλία ανά χείρας. Ο καθένας κουβαλάει το δικό του laptop, το οποίο περιέχει λογισμικό που αξιολογεί πόσο γρήγορα μαθαίνουν το μάθημα. Έτσι, σε μια θεματική ενότητα εξετάζεται το εάν η Φιλαδέλφεια είναι ασφαλής από την εξάπλωση της γρίπης των πτηνών όπου παράλληλα οι μαθητές διδάσκονται γεωγραφία, επιστήμη και ιστορία.Επιπλέον, οι μαθητές έχουν μαγνητικές κάρτες που πιστοποιούν ότι παρακολούθησαν το μάθημα, αντικαθιστώντας το κλασικό απουσιολόγιο, αλλά και τα κλειδιά των προσωπικών τους ντουλαπιών.
Οι αλλαγές δε σταματούν εδώ. Ακόμη και το σχολικό ωράριο έχει προσαρμοστεί στο εργασιακό ωράριο με αποτέλεσμα οι μαθητές του σχολείου αυτού να προσέρχονται στην τάξη στις 9:15 π.μ. για να φύγουν στις 4:19 μ.μ. Κι αυτό διότι, σύμφωνα με τους εμπνευστές του σχεδίου, οι έρευνες δείχνουν ότι οι μαθητές αποδίδουν καλύτερα όταν ξεκινούν αργότερα τη μέρα τους. Μέχρι στιγμής, περίπου 170 έφηβοι έχουν επιλεγεί με κλήρωση για να αποτελέσουν την πρώτη «φουρνιά» του σχολείου της Microsoft, ενώ προγραμματίζεται να εγγραφούν σε αυτό έως και 750 παιδιά. Οι νέοι και μελλοντικοί μαθητές του σχολείου δε θα μελετούν σε κάποια από τις συνηθισμένες βιβλιοθήκες, αλλά σε ένα «διαδραστικό κέντρο εκπαίδευσης», όπου όλες οι πληροφορίες βρίσκονται σε ψηφιακή μορφή, ενώ, χάρη στα ειδικά μαθήματα της Microsoft, θα αποκτούν στρατηγικά και οργανωτικά προσόντα, στα πρότυπα της εταιρείας. Και αυτό διότι η Microsoft ευελπιστεί ότι από αυτό το σχολείο θα βγει έτοιμο και ειδικά εκπαιδευμένο εργατικό δυναμικό το οποίο θα απορροφήσει στις επιχειρήσεις της.
Κωνσταντίνος Κα. -Γιώργος Π.

Το φετινό Ε1 που διαχειρίζεται τον ιστότοπο

Πέμπτη 19 Μαρτίου 2009











Το Ε1 αγαπάει τη μουσική.




Δραπετεύσαμε μαζί της μια μέρα



Ο ιστότοπος αυτός είναι δημιουργία των μαθητών του Ε1 του 9ου Δημοτικού Σχολείου Πτολεμαΐδας